Robotisering: Wie wil er nou geen robot?

Robotics of robotisering is hip. En de resultaten die ermee bereikt worden klinken als muziek in de oren. Zo heeft Telefónica/O2, één van de early adopters van robotisering, een return on investment van 650 tot 800 procent, aldus de London School of Economics. Maar wat is robotisering precies en waar moeten financiële instellingen aan denken bij de implementatie ervan? 

Saaie software

Verwacht geen futuristische kantoortuinen vol met RoboCops uit de gelijknamige film uit 1987. Nee, de robots waar wij het over hebben zijn slechts saaie software. Het betreft Robotic Process Automation (RPA) waarmee repetitieve handelingen geautomatiseerd worden. De software kan deze handelingen uitvoeren zonder wijzigingen in de bestaande IT-systemen. Dit maakt het interessant voor bedrijven met ‘legacy’-systemen, waar het bouwen van traditionele interfaces tussen systemen kostbaar, tijdrovend en complex is. Robots kunnen binnen vier tot zes weken operationeel zijn. Bovendien zijn robots nooit moe of ziek, ze maken nauwelijks fouten en werken op een hoger tempo. Snellere dienstverlening met een hogere kwaliteit tegen lagere kosten, wie wil dat nou niet? 

Slimme toepassingen in de hypotheekketen

In de hypotheekketen is robotisering in meerdere processen geïmplementeerd. Dat begint al met een chatbox-robot op de website die klanten verder helpt met hun vragen. Deze techniek wordt ook gebruikt om klanten te helpen tijdens het zelf afsluiten van hun hypotheek. Er zijn zelfs robots die hypotheekadvies verstrekken aan de klant. Vervolgens helpen robots bij het accepteren van de hypotheek zonder tussenkomst van een menselijke beoordeling. Zelfs het beoordelen van de bijgevoegde documenten voert de robot uit. Tot slot helpen robots met het administreren van de hypotheek door het overhevelen van gegevens tussen de verschillende systemen. Mede hierdoor is de doorlooptijd van een hypotheekaanvraag de afgelopen jaren flink verlaagd.

Randvoorwaarden
U bent overtuigd en wilt ook met robotisering aan de slag? Direct een leverancier inschakelen en vandaag nog beginnen met robotisering is niet slim. Zoals met zoveel dingen geldt ook hier dat een goede voorbereiding het halve werk is. Belangrijk is om een lange termijn strategie en visie ten aanzien van robotisering op te stellen. Daarnaast zijn efficiënte processen een must om de vruchten te kunnen plukken. Robots nemen handelingen over, maar maken processen niet efficiënter. Tevens is het aan te raden om zelf een aantal experts op te leiden. Hiermee blijven de afhankelijkheid en kosten van externe adviseurs beperkt. Dit is vooral handig bij wijzigingen in processen: robots moeten in dergelijke gevallen vaak opnieuw geprogrammeerd worden.  

Quick wins

De toepassingen van robotisering in de financiële sector lijken vooral op de korte termijn gericht. Het is geen disruptieve innovatie die de hele sector op de kop zet en complete systemen vervangt. Dat zal eerder gebeuren door de distributed ledger-technologie, beter bekend als blockchain. De vraag is niet of dit plaats gaat vinden, maar wanneer. In de financiële sector zijn al meerdere initiatieven en startups hiermee bezig. Of en hoe robotisering in dit plaatje past, zal de tijd uitwijzen. Maar met oog op de opkomst van blockchain is het een verstandige keuze om op korte termijn quick wins te realiseren met robotisering in plaats van te investeren in dure interfaces.

ProMinded helpt u met de voorbereiding

De installatie van de robots laten wij graag aan de experts over, maar ProMinded helpt u graag met het treffen van de juiste voorbereidingen. Denk aan het opstellen van een heldere visie en strategie in samenwerking met uw IT-medewerkers, het optimaliseren en prioriteren van de processen die gerobotiseerd worden. Bovendien helpen wij u op onafhankelijke wijze met het opstellen van een business case die de potentie van robotisering voor uw organisatie in kaart brengt. Neem voor meer informatie contact op met Linda Leenders via 06 – 22 27 07 73 of [email protected]
 

De specialist op dit gebied is

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.