Vastgoedfinancieringen: alternatieven voor de bank

Wat hebben deze partijen te bieden?

Banken draaien de geldkraan voor vastgoedfinancieringen steeds verder dicht. De trend in het bancaire financieringsaanbod was al dalend, maar door de coronacrisis is het aanbod nog verder teruggelopen. Banken hebben een grotere kapitaalbuffer nodig en zijn daarom steeds terughoudender met het verstrekken van leningen. Een interessante ontwikkeling, aangezien de vraag naar vastgoed, bijvoorbeeld op het gebied van (huur)woningen, juist toeneemt. Banken kunnen niet voldoen aan deze vraag en verliezen terrein aan alternatieve financiers. De specialistische vastgoedfinanciers winnen in rap tempo terrein. Maar wat hebben zij te bieden?

Alternatieve financiers

Alternatieve financieringsbronnen zijn er in verschillende vormen. Crowdfunding en peer-to-peer-leningen zijn in opkomst, maar voelen voor velen nog teveel als ‘glad ijs’. Een geliefd alternatief vindt men daarom in de specialistische financiers. Deze partijen richten zich specifiek op het financieren van vastgoedobjecten. De achterliggende geldverstrekkers zijn veelal particulieren, familiebedrijven of verzekeraars. Elke specialist kent een eigen segment. Partijen als Domivest, NIBC en RNHB richten zich met name op verhuur van woningen, terwijl Briqwise voornamelijk actief is in financiering van retail- en kantoorruimte. De aanbieders onderscheiden zich daarnaast op het vlak van voorkeursregio’s, financieringslooptijden en leningvolumes, uiteenlopend van 50.000 euro tot 25.000.000 euro. Wat het meest passend is, hangt dus sterk af van wat een vastgoedinvesteerder zoekt.

Waar letten deze financiers op?

Ook alternatieve financiers willen geen onnodige risico’s lopen. Net als banken, letten zij op de Loan to Value (LTV). De LTV zet de hoogte van de financiering af tegen de waarde van het pand. Een lage LTV geeft een financier meer zekerheid over terugbetaling van de lening, wanneer de vastgoedinvesteerder onverhoopt te maken krijgt met (financiële) tegenvallers. Hoeveel eigen inbreng de investeerder meeneemt, hangt daar direct mee samen. Wanneer sprake is van verhuur, zal de verhouding van de beschikbare cashflow (o.a. uit huur) ten opzichte van de financieringslasten eveneens een rol spelen. Ook het type vastgoed en de regio bepalen hoe aantrekkelijk het voor financiers is om de lening te verstrekken.

Wat is de beste optie?

In gesprekken met specialistische vastgoedfinanciers, is het voor vastgoedinvesteerders essentieel vooraf goed op een rij te zetten wat men zoekt. Zeker nu het aantal aanbieders toeneemt, is de juiste voorbereiding essentieel. Die voorbereiding bestaat uit het in kaart brengen van het type vastgoed, de benodigde financiering, de LTV en de kasstromen. Past één financier precies bij de geformuleerde wensen? Of is een ‘bouwstenenconstructie’ wellicht een goede oplossing, waarbij verschillende financieringsbronnen en eigen inbreng zijn gecombineerd? Ook is het van belang vooraf na te denken over de gewenste looptijd en voorwaarden. In deze voorbereidende fase is het aan te raden informatie in te winnen bij een adviseur die de markt van bancaire én alternatieve financiers overziet, zodat het eenvoudiger wordt om met de juiste partijen om tafel te gaan. Met een goede voorbereiding openen alternatieve financiers de deuren die de banken momenteel hebben gesloten.

De specialist op dit gebied is

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.